(Svenska) KBT psykologen reflekterar över olika problem

(Svenska) KBT psykologen reflekterar över olika problem

KBT psykologen reflekterar över olika problem

Eftersom jag träffar patienter varje dag, funderar jag på många saker som människor ofta uppfattar som ett problem. Den senaste tiden har jag funderat på att ibland när vi möter människor så tycker vi att det är orättvist att allt i deras liv verkar fungera smärtfritt. De gör en snabb karriär eller de har en partner som är uppmärksam på deras behov etc.

Mina tankar om det här är  att det är en mycket vanlig tankefälla. Om du väljer ut ett omåde som du är missnöjd med i ditt eget liv och enbart jämför det med andra människors prestationer inom samma område är det sannolikt att du kommer att jämföra dig till din nackdel. Det är en tankefälla som leder till att du trycker ner dig själv och känner dig dålig.

Om du känner igen dig i ovan beskrivna tankemönster vill jag uppmärksamma dig på att det är en vanlig tankefälla som har att göra med att du har scheman (dinainnersta tankar om dig själv) att du inte duger och att du behöver jobba med din självkänsla. För många tankar om andras prestationer avleder dig från att tänka på vad du självkan göra för att göra saker som du mår bra av. Dessutom är det så energikrävande att du ofta inte har lust och ork att tänka på vad som skulle vara bra för dig på sikt, och då fastnar du ännu mer på att du är värdelös och, du är inne i den onda cirkeln igen.

Det du behöver göra är:

1. Punkta ner olika livsområden och hur nöjd du är med de olika områdena.

2. Punkta ner vad du konkret kan göra inom de områden du är missnöjd med.

3. Var observant på att dina strategier måste vara långsikigt bra för dig, så det får inte bara vara något som kommer få andra att bli imponerade, det måste vara något som får dig att må bra på sikt.

4. Om du har svårt att komma på förslag, börja med att boka in mer tid till aktiviteter som du redan nu vet brukar få dig att må bättre.

Om du inte kan låta bli att jämföra dig med andra, tänk åtminstone på att jämföra alla tårtbitar och inte bara de tårtbitar där du hamnar i underläge. Någon kanske har en bra karriär men dålig relation etc.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.