(Svenska) Konkret exempel på hur du kan hantera din sociala ångest ”jag vill verkligen inte gå på festen ikväll, jag vet inte vad jag ska säga till andra”

(Svenska) Konkret exempel på hur du kan hantera din sociala ångest ”jag vill verkligen inte gå på festen ikväll, jag vet inte vad jag ska säga till andra”

Konkret exempel på hur du kan hantera din sociala ångest

Här är ett exempel på hur det kan se ut om har social ångest.
Du har blivit bjuden på fest och vill egetnligen gå men du har ångest över vad du ska säga om någon börjar prata med dig. Du önskar att du kunde prata på om allt möjligt som många andra du känner gör, men i stället upplever du att du får tunghäfta när du ska prata. Du upplever att en festsituation är rena mardrömmen för att andra kanske kommer att börja prata med dig och du har ingen aning om vad du ska säga.
Vi säger att du nu är på festen och sitter brevid någon vid bordet som du ska prata med. Du har inte träffat personen förut.
Exempel på vad du kan säga är till din bordspartner:
– Hur känner du Nisse som har festen? Känner du fler av dem som är här?
– Maten är god, jag ska fråga efter receptet, tycker du om att laga mat?
– Eftersom du är arbetskamrat med Nisse, jobbar ni med samma saker?

Min kommentar: Det brukar alltid vara tacksamt att ställa frågor, dels för att du kan vara mer avslappnad eftersom det sannolikt gör dig mindre nervös att fokusera på någon annan men även för att människor oftast tycker om att bli bekräftade och känna sig sedda vilket gör att du kommer att få ett trevligt bemötande.
Ovan har jag gett exempel på vad du kan prata om när du precis mött någon. Det kan handla om arbete, resor, fritidsintressen etc.
Var observant på att det inte enbart är ditt ansvar att hålla konversationen vid liv. Ditt ansvar är ca. 50%. Om den andra personen inte bidrar med något kan det vara tyst och då får du fråga dig hur itresserad du egentligen själv är av att prata med den andra personen. Om du står och pratar med någon och känner att du inte står ut med att prata längre kan du alltid säga att du ska gå på toaletten eller gå och hämta en drink.
Och till sist, oavsett hur du tycker att du har presterat på festen ska du bemöta eventuella kristiska tankar med att tänka på att du övar på att vara snäll mot dig själv varpå du gör något som du brukar tycka om t. ex. ett bad, köpa en modetidning, köpa en bok etc.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.