Hoppa till innehåll

Konkret exempel på hur du kan hantera en social situation ”jag har försökt prata om vad jag känner med min kompis men hon/han kommenterar inte så mycket”

Konkret exempel på hur du kan hantera en social situation

Här kommer ytterligare ett exempel på vad som kan vara jobbigt i en social situation.
Det kan vara så att du inte har tagit plats i relationer med andra vilket kanske även gör att du inte vet hur folk kommer att reagera när du väl börjar ta plats. Om du tycker att det är jobbigt att prata om dig själv och vad du känner inför andra är första steget att försöka bestämma dig för vem du kan tänka dig att börja prata med. Är du ovan kan det vara bra att prata med någon som själv har lättare att prata om sina känslor för dig. Om du lyckas ta det här steget och det går bra  kommer det att vara lättare att ta nästa steg. Det kan även bli så att du inte får så mycket respons. En del människor är inte så vana eller intresserade av att validera (bekräfta andra). En sådan situation kan kännas speciellt jobbig för dig som redan tycker att det är jobbigt att ta plats. Ett tecken på att en person inte är bra på att validera andra kan t.ex. yttra sig i form av att han/hon är tyst när du uttrycker hur du känner kring något. I så fall kan du försöka fråga den andra personen om han/hon har något råd kring det du berättar. Om du fortfarande blir bemött av tystnad eller ”det låter jobbigt” varpå det blir tyst, kanske du ska försöka prata om dina känslor med någon annan. Det behöver inte alls betyda att din kompis inte vill lyssna på dig, utan det kan betyda att han/hon inte är så bra på det och då har det inte med dig att göra.
Däremot tycker jag att du kanske ska lägga relationen på en annan nivå. Du och din kompis kanske har annat gemensamt, t.ex. att gå på bio, gå ut och dansa etc. Det är dock inte ett alternativ att du ska lyssna och ge råd till din kompis om han/hon inte har förmåga att göra detsamma för dig.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.