Låg självkänsla och social fobi

Låg självkänsla och social fobi

Låg självkänsla och social fobi

Läs mer om social fobi i mina tidigare tester.

De flesta problem med jobbiga känslor är kopplade till låg självkänsla och så är det även med social fobi.

Social fobi kan yttra sig på många sätt. Ett exempel är att du kanske är uppmärksam på hur du ser ut när du pratar och hur du tror att andra ser på dig. Det kan handla om att du tror att andra tänker att du ser, dum, konstig eller som att du har psykiska problem. Du är ofta så uppmärksam på detta att du tappar tråden kring samtalet och du hör ofta inte delar av den andra personen säger. Ett annat exempel är att du är uppmärksam på vad du säger när du pratar. Du tänker att andra tycker att du säger dumma eller konstiga saker. Detta leder ofta till att du inte säger något eller tvärtom att du pratar utan punkt.

Andra exempel kan vara att du döljer ansiktet med håret att du tittar bort när du pratar med någon eller att du undviker social sammankomster helt och hållet.

I grunden handlar social fobi om att du inte vill att andra ska se hur du är egentligen som person därför att du inte accepterar dig själv som person. Du kanske tänker att du borde tycka om ytliga kontakter, ha många bekanta och göra mycket saker. Du är ofta upptagen med att du borde ha ett roligare liv eller vara mer intressant person. Du tänker att du genom att undvika att visa upp dig själv som person kommer andra inte se hur tråkig, dum , konstig eller ointressant du är.

Tyvärr leder detta till onda cirklar och ju mer du undviker dina rädslor desto mer fastnar du i ångest och obehag känslor som ibland även kan leda till depression.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.