(Svenska) Livsproblem 1. Konkreta råd om du känner dig ledsen och nedstämd ofta

(Svenska) Livsproblem 1. Konkreta råd om du känner dig ledsen och nedstämd ofta

Konkreta råd vid depression eller om du upplever att du känner dig ledsen och nedstämd ofta

– Var uppmärksam på om du blir arg på dig själv för att du inte kan vara glad. Det är inte ovanligt att man tänker ”jag har inget stort att vara ledsen över och borde kunna tvinga mig själv att vara glad”. Om du känner igen det jag precis skrev är det viktigt att du ändrar på de tankarna. Riktar du ilska mot dig själv när du behöver dig själv som mest kommer psyket slå bakut och du kommer att bli ännu mer ledsen. Om du inte kan låta bli att tänka dömande tankar om dig själv, se då till att göra bra saker för dig själv med syfte att signalera till ditt psyke att du vill dig själv väl. Du måste tänka på att ditt beteende ska vara långsikigt bra för dig så med andra ord, har du t.e.x lust att dricka två flaskor vin för att må bättre så är det ingen bra idé. Fundera på vad du tycker om eller om du inte kommer på något, fundera på vad du brukade tycka om förut. Exempel kan vara; sitta på fik och läsa, köpa någon rolig tidning, träna, ringa en vän, baka, planera en resa etc.

– Spåra ledsenheten. Skriv ner allt du gör under en dag.

Exempel:

Lördag:   Fikade med vänner, gick i affärer och provade kläder, umgicks med partner och vi blev arga på varandra, tränade, var enssam hemma på kvällen och hade ångest för att andra kommer tro att jag inte har något liv.

Gradera sedan i slutet av dagen din nedstämhet mellan 0-5. Du kan även gradera flera gånger om dagen för att få ännu bättre grepp om vilka beteenden som orsakar dig mest nedstämdhet. På det här sättet kommer du att se samband mellan vad du gör, tänker och känner.

– Beteendeaktivering. Den här är en toppstrategi! Planera in några aktiviteter under dagen men var noggrann med att inte överboka dig själv. Psyket gillar balans så det är varken bra med underektivitet eller överaktivitet. Om du t.ex. tänker att du borde städa, ringa tio samtal, träna, ringa vänner etc., så skulle du t.ex. kunna bestämma dig för att under en dag träna femton minuter, ringa ett samtal och diska i fem minuter. Om du plötsligt för lust att göra mer får du bromsa dig själv.

– Skriv ner några negativa tankar du haft under dagen och vad du känt i samband med dem. Skriv även ner  i vilka sitauationer du haft dem.

– Skriv ner hur du hittills hanterat när du varit ledsen och varför din strategi inte har hjälpt dig. Lägg upp en plan för hur du kan hantera jobbiga situationer i stället för att undvika dem. När man känner sig ledsen och orkeslös är det vanligt att undvika saker helt. Jag tycker att en vanlig orsak till det är att man lägger ribban för högt. Ett exempel är att om du inte diskat på en vecka så kanske du inte ska förvänta dig av dig själv att du ska diska allt på en gång utan snarare dela upp diskningen i flera etapper.

– Acceptera din känsla. Det innebär inte att du ska ge upp, men var observant på att det inte går att alltid vara glad och helt slippa jobbiga känslor. När du känner känslan, titta på den, beskriv den varpå du försöker spåra hur du fick den.

– Gå igenom ditt liv och fundera över saker i livet som skulle kunna få dig att åka ner i nya onda cirklar av ledsenhet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.