Hoppa till innehåll

Många med borderline har katastroftankar kring framtiden

Många med borderline har katastroftankar kring framtiden

Det är vanligt att personer med borderline har katastroftankar kring framtiden. Det kan triggas av att du t.ex. får ett resultat på en tenta som inte är perfekt. Om du har borderline är då en vanlig reaktion att du tänker att du aldrig kommer att bli färdig med din utbildning, att du inte kommer att få ett jobb, att du är så misslyckad så det är rätt åt dig att du inte får ett jobb när du inte får perfekta resultat, att du aldrig mer kommer att prestera bra, att du är en värdelös människa som ingen kommer att tycka om och att du kommer att sluta som en ensam figur som är utanför samhället.

De negativa tankarna kommer ofta i snabb fart, de är många och tar oerhört stora proportioner. Du börjar från att inte lyckas perfekt på en tenta till att du är värdelös som människa. De jobbiga tankarna slår ner dig till marken och du hinner inte resa dig innan det kommer en hög med nya katastroftankar.

Katastroftankarna leder till ofta till stark ångest, så stark att personer med borderline ofta vidtar drastiska, destruktiva åtgärder för att distrahera bort sig från ångesten. Det kan handla om att starta ett gräl med en anhörig, skära sig etc. Katastroftankarna kring framtiden kan även förstärkas av att du pga. svängningar i mående inte kan fullfölja utbildningar, du orkar inte ta itu med att ändra destruktiva relationsmönster utan du försöker överleva och släcka känslomässiga bränder hela tiden.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.