Hoppa till innehåll

Många narcissister pratar om hur duktiga eller snälla de är

Många narcissister pratar om hur duktiga eller snälla de är

Ett ganska typiskt drag för narcissister är att om de någon gång gör någon uppoffring för dig, så är risken stor att du får höra det de närmaste åren. Du kanske också ofta får höra narcissisten berätta hur mycket han/hon gör för dig eller någon annan. Du kan tom. få höra narcissisten säga att han/hon är väldigt empatisk och tänker på andra. När narcissisten berättar om sin empati boostar han/hon egentligen sitt eget ego och mår bra av att tänka på hur bra och storsint han/hon är.

Om du ofta får lyssna på att din narcissistiska partner berättar om sin empati för andra är mitt råd:

– Om du har en bra relation med din narcissist och du vet att han/hon vill dig väl trots sin egofixering kan du lyfta fram det här. Säg

”Jag vet att du vill väl men du har sagt det flera gånger nu, kan vi prata om det här istället…”

– ”jag vet att du är fantastisk t.ex. genom att du gör….   Nu skulle jag vilja prata om det här med dig…

– Belys vid något neutralt tillfälle för narcissisten att han/hon ofta pratar om sin empati för andra vad han/hon gör och fråga hur han/hon tror att det mönstret handlar om? Om du vet mycket om hans/hennes uppväxt, fundera själv och fråga narcissisten om det självhävdande draget kan ha att göra med att han/hon fick signaler från någon förälder om att han/hon var ointressant som person.

– Om narcissisten inte vill lyssna på dina åsikter, ignorera, självhävdandet och börja prata om något annat. Förstärk sedan narcissisten i något sunt beteende han/hon uppvisar.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.