Hoppa till innehåll

Måste jag känna mig konstig för att jag arbetar på julafton?

Måste jag känna mig konstig för att jag arbetar på julafton?

Människor styrs ofta av rädsla; en rädsla att inte passa in, vara utanför, annorlunda etc. Som jag tidigare nämnt drivs en del rädslor till sin spets under julen. Firandet ska gärna ske på ett visst sätt, och alla ska känna sig nöjda och glada.

Om du har lust till att fira jul utan en gran och en massa människor kan det kanske vara svårt att motivera det inför andra. Du kanske känner dig ensam ofta både under året och under julen men nu kan dessutom andras reaktioner få dig att känna dig konstig om du vill hantera din ensamhet genom att arbeta på julafton.

Mitt råd är:

– Om du känner att du kan stå för ditt val att arbeta tycker jag att du kort kan säga det när andra frågar vad du ska göra under julen. Säg att du tycker om ditt arbete eller att du har mycket att göra och att du tycker att känns lämpligt att få undan saker under julhelgen.

– Om du tycker att det känns jobbigt med andras eventuella reaktioner eller om du är känner oro inför vad andra kommer att tänka tycker jag att du kan ljuga, dvs. säg att du har några alternativ och att du fortfarande inte har bestämt dig för hur du ska fira julafton.

– Undvik att ge dig in i långa förklaringar så att det verkar som att du försvarar dig; svara kortfattat och börja prata om något annat.

– Du kan även dela upp julafton så att du firar två timmar med familjen varpå du åker iväg och arbetar om det är vad du har lust med.

– Tänk på att vi människor ofta styrs av vad ”man” bör göra och mitt råd är verkligen att du försöker komma fram till vad du vill göra och åtminstone dra upp det till ytan även om du kanske inte alltid orkar göra något åt det.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.