Hoppa till innehåll

Mer fakta om narcissism

Mer fakta om narcissism
Som jag tidigare sagt så uppfyller inte de flesta som har drag av narcissism kriterierna för narcissistisk personlighetsstörning. Det är dock svårt nog att ha någon nära som ”bara” har drag av narcissism.
Jag vill i alla fall skriva ner kriterierna för narcissistisk personlighetsstöning och du kommer sannolikt att känna igen en del av det som skrivs hos människor som du känner. Jag tycker att det är bra att känna till hur narcissistiska drag ser ut för att du lättare ska kunna se att felet inte ligger hos dig vilket narcissisten gärna vill påskina. Kom ihåg att människor med narcissistiska drag är experter på att få dig att känna dig som en misslyckad nolla som inte klarar av saker tillräckligt bra. De kommer att känna sig berättigade att berätta allt du behöver ändra hos dig själv. Det är vanligt att narcissister är tillsammans med en partner som är bra på att se fel hos sig själva. Därför är ni ofta två som ser fel hos dig. Det är vanligt att du inte reagerar därför att du från början är van vid att se fel hos dig själv vilket gör att den destruktiva relationen kan pågå länge.

Narcissistisk personlighetsstörning
Människor med narcissistisk personlighetsstörning har ett mönster av grandiositet (i fantasin eller i sitt beteende), ett mönster av att vilja bli beundrad och ett mönster av brist på empati. Personlighetsstörningen kan ses i olika situationer och kontext från tidig barndom och består av minst fem av följande drag:

1. Han/hon har en grandios känsla av att vara en viktig person (t.ex. överdriver talanger, framgång, förväntar sig att bli behandlad bättre än andra utan att ha förtjänat respekten via beteenden.
2. Han/hon är upptagen av fantasier om framgång, makt, skönhet och perfekt kärlek.
3. Han/hon tänker att han/hon är en speciell och unik person som bara kan bli förstådd av andra personer eller institutioner som är speciella eller har hör status.
4. Han/hon kräver beundran.
5. Han/hon har en känsla av att vara berättigad till speciell behandling av andra människor eller att andra automatiskt borde uppfylla hans/hennes behov.
6. Han använder andra människor dvs. utnyttjar andra för att nå sina mål.
7. Han/hon har brist på empati och är inte uppmärksam på andras känslor och behov.
8. Han/hon är ofta avundsjuk på andra människor och tänker att han/hon är föremål för andras avundsjuka.
9. Han/hon har arroganta beteenden och arrogant attityd.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.