(Svenska) Min man/fru med borderline får raseriutbrott och blir elak

(Svenska) Min man/fru med borderline får raseriutbrott och blir elak

Min man/fru med borderline får raseriutbrott och blir elak

Läs mina tidigare texter om borderline.

Om du har en man/fru med borderline problematik har du sannolikt upplevt utbrott av ilska. Ofta kan det upplevas som att utbrotten kommer oprovocerat och du kan känna dig slagen till marken av en orkan av ilska.

Ett steg till att kunna hantera din  egen känsla av hjälplöshet när det gäller utbrotten av ilska är att försöka få grepp kring när de inträffar och i samband med vad. Därför kan det vara en bra idé att du börjar registrera din partners utbrott.

Se över om du kan spåra orsaken genom att fundera över tid på dagen, möte med vissa människor, arbetsbelastning, brist på sömn, brist på mat etc.

Ett exempel på hur det kan se ut är:

– Din partner får ett utbrott där du blir måltavla och du får höra en hög med kränkningar. Grälet kan hålla på kort tid eller flera timmar.

–  Efter grälet uppstår en isande kyla och du blir ignorerad ibland i dagar.

– Din man/fru börjar tina och närma sig och prata med dig, det kan dessutom handla om en intensiv vänlighet om din närstående har skuldkänslor pga. sitt beteende. Ofta är din närstående i det här lägen angelägen om att dra ett streck över konflikten och bete sig som att allt är frid och fröjd. Skuldkänslorna kan ofta göra att personen med borderline kör över sina behov för att försöka kompensera sitt elaka beteende

– Efter ett tag börjar din man/fru bli irritabel och kritisk mot dig. Det kan hända att han/hon verkar irritera sig på allt du gör t.ex. hur du skrattar, hur du går etc. Kritiserandet kan  öka gradvis och din närstående kan vara på smådåligt humör.

– I det här läget är det vanligt att du tassar på tå och gör allt för att undvika en orkan av ilska eftersom det är så plågsam. Du kan ofta anpassa dig och försöka få din man/fru på bra humör.

– En ny orkan av ilska bryter ut med dig som måltavla. Ofta förstår du inte vad du har gjort eller du kan i alla fall inte förstå att det du har gjort kan väcka en sådan oerhörd ilska.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.