Hoppa till innehåll

Min man/fru misshandlar mig psykiskt

Min man/fru misshandlar mig psykiskt

Det finns många anledningar till att människor fortsätter en relation som är destruktiv för dem. Orsakerna kan vara att det är svårt att lämna ett bekvämt liv, rädsla för att vara ensam, rädsla för att int kunna träffa någon ny person, rädsla för att barnen kommer att få det sämre etc.

Den största anledningen är dock ofta att du känner en förhoppning att misshandeln kommer att upphöra och att det finns perioder med den som misshandlar som är bra.

Den psykiska misshandeln kan handla om att du ständigt känner dig kritiserad, du kanske blir hånad, utskrattad och din partner kanske ofta blir rasande för saker du aldrig kan förutse. Det här kan leda till att du anpassar dig ännu mer för att försöka undvika nya utbrott. Anpassnings beteenden i sådana här relationer leder tyvärr till at din partner kommer att tappa respekten för dig ännu mer och ta för sig ännu mer.

Ditt första steg om du känner dig psykiskt misshandlad är att försöka berätta det för någon du litar på för att få hjälp att se att det inte är du som är klantig, dum eller egoistisk.

Därpå behöver du försöka planera in små steg där du försöker sätta gränser och stå ut med att din partner tillfälligt kommer att bli ännu värre.

Du behöver även bestämma dig för att avsätta tid för aktiviteter och människor som du tycker om och där din partner inte är med, så att du kan börja bygga upp din självkänsla.

Läs mer i mina tidigare texter om narcissistiska män/kvinnor.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.