Hoppa till innehåll

Min narcissistiska mamma är snål och känner sig berättigad att utnyttja andra ekonomiskt

Min narcissistiska mamma är snål och känner sig berättigad att utnyttja andra ekonomiskt 

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

Narcissism behöver inte automatiskt gå ihop med snålhet men när en narcissist är snål blir det påtagligt med tanke på att narcissisten känner sig berättigad att ta för sig av andras välvilja. Narcissister som försöker ta för sig av andra ekonomiskt kan tänka i termer av att de har haft otur i livet när det gäller pengar och att de som tjänar bra har åkt på en räkmacka och därför kan eller rättar sagt ska dela med sig till narcissisten. Om narcissisten inte får ut den planerade ekonomiska vinsten kan han/hon t.ex. anklaga den som tjänar bra att vara snål, prata illa bakom den personens rygg eller ta pengar utan skrupler.

En frånskild narcissistisk mamma kan t.ex. använda sina barn som redskap för att få ut pengar av sin föredetta man. Hon kan t.ex. sätta barnen i arbete att manipulera pappan till att ge pengar eller hon kan ta av barnens besparingar som de får av sin pappa. Dessutom kan hon inta offer roll inför andra människor och berätta hur mycket hon har uppoffrat som ensamstående förälder och i och med det få andra att skjutsa henne, snickra saker i hennes hem etc.

Du som barn kan ofta skämmas istället för din mamma. Det kan vara så att andra i din omgivning som ett längre tag har blivit utnyttjade av din mamma insinuerar något om det varpå du känner skam. Det kan även handla om att hon aldrig bjuder på något när dina vänner kommer hem till dig medan du blir uppmuntrad att äta hos andra eller bli skjutsad av andra. Dessutom handlar hon sällan eller aldrig något till dig dels för att hon inte bryr sig om att ta reda på vad du tycker om och dels för att hon inte vill lägga ner pengar på dig. Hon kan tom. ibland handla något till dig som hon har planer på att använda själv. När du är vuxen kan hon förvänta sig att du ska bjuda henne på saker och uppfylls inte hennes önskemål ser hon till att du får giftpilar med skuldkänslor.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.