Hoppa till innehåll

Min narcissistiska mamma är svekfull och berättar för alla om mina problem

Min narcissistiska mammaär svekfull och berättar för alla om mina problem

(Läs en tidigare text om narcissism hos mammor)

Narcissistiska mammor ser framför allt till att ta hand om sina egna behov. Om hon ibland vill lyssna på dig när du berättar om dina problem kommer hon sannolikt inte att vilja bli känslomässigt belastad själv. Ett sätt som hon kan hantera det här problemet på är att berätta för alla hon känner om dina problem, det blir ett sätt att avlasta sig själv. Den  här strategin kan vara helt ok om hon väljer en eller några få personer som hon anser är hennes vänner. Det är dock inte ovanligt att hon berättar om dina personliga tankar och känslor för alla som villl lyssna, te.x när hon är hos frisören. Belöningen kan vara att hon får empati själv för att hon är en engagerad förälder, att hon hör hur andra har hanterat en liknande situation samt att hon får något skvallrigt att prata om. Om du tycker att det är kränkande att många i din mammas omgivning känner till dina personliga problem och du utan framgång har försökt tala om det är mitt råd följande:

– Försök att inte berätta allt för din mamma. Om du i alla fall väljer att ta stöd av henne, försök vara medveten om att hon kanske kommer att berätta för andra om dina problem.

– Om du inte kan låta bli att ta stöd av din mamma, välj ämnen som du tar upp. En del ämnen kanske du kan ta upp med dina vänner.

– Fundera på hur mycket kontakt du har med din mamma. Om hon får dig att må dåligt kanske du ska minska lite på kontakten och istället höra mer med vänner.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.