(Svenska) Min narcissistiska mamma blir sarkastisk och elak när jag söker stöd

(Svenska) Min narcissistiska mamma blir sarkastisk och elak när jag söker stöd

Min narcissistiska mamma blir sarkastisk och elak när jag söker stöd

(Läs en tidigare text om narcissistiska mammor)

Ett vanligt sätt att fungera på för en narcissist är att när du sätter gränser och när du är på din vakt så beter de sig bra. Om du däremot känner dig skör och vill få stöd kan narcissisten utnyttja din ångest och börja bete sig illa.

En narcissistisk mamma vill oftast under er kontakt få ut något för egen del. Om du mår dåligt kan det vara ok så länge din mamma får ut något av det själv, t.ex. sällskap men om ditt dåliga mående sätter krokben för aktiviteter som hon tycker om är kan hon bli elak och säga saker som får dig att må ännu sämre. Vinsten av det här är att du kanske slutar beklaga dig.

Om du tycker att din mamma ibland blir elak och ger dig en känsla av att ha gått fällan för hundrade gången är mitt råd:

– Försök att vara uppmärksam på att inte kritisera dig själv när du har gått i fällan. Försök tänka att det inte är konstigt att du går i fällan eftersom det handlar om din mamma som du någonstans fortfarande hoppas på ska kunna bekräfta dig på ett osjälviskt sätt.

– Gör en plan för hur du ska hantera nästa gång du vill söka stöd hos din mamma, bestäm vem du ska ringa istället.

– Skriv i detalj ner dina känslor av besvikelse när din mamma pikar dig eller säger något elakt, det är lätt att glömma sedan när hon ger sken av att ha ändrat sig och blivit bekräftande.

– Skriv ner känslomässiga situationer de senaste 10-20 åren när hon har svikit dig, beskriv dem i detalj. Tänk att hon sannolikt inte kommer att ändra sig och att du behöver jobba med att acceptera det och känna sorgen pga. detta.

Monica Emanell, Leg Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.