(Svenska) Min narcissistiska mamma jämför mig alltid med andra – till min nackdel

(Svenska) Min narcissistiska mamma jämför mig alltid med andra – till min nackdel

Min narcissistiska mamma jämför mig alltid med andra – till min nackdel

En knepig faktor när du har kontakt med en narcissist är att du får inte vara bra för då blir narcissisten avundsjuk, men du får heller inte vara dålig för då kan din narcissistiska mamma bli arg över att du ”drar ner” henne genom att inte lyckas med saker i livet. Hon är dock snar på att hitta en förklaring genom att säga att du liknar din misslyckade pappa, farfar etc. Med andra ord spelar det ingen roll vad du gör, hon kommer alltid att hitta något fel.

Det är vanligt att du efter ett möte med din narcissistiska mamma känner dig misslyckad eller värdelös. Det beror ofta på att hon sagt saker som aktiverar de knslorna hos dig. Ett vanligt scenario är att hon berättar vad andra gör i livet på ett sätt som gör att du känner dig dålig. Om du tar upp det kommer det antingen att vändas till att hon inte har sagt något om dig, med andra ord hon har inte sagt något rakt ut, eller också kan det vändas till att du är överkänslig och att du alltid skapar konflikter.

Om din narcissistiska mamma är arg på dig eller generellt på dåligt humör går det också ofta ut över dig bl.a i form av att hon t.ex. pratar extra mycket om hur andra har lyckast med olika livsprojekt. Hon pratar ofta extra länge om delar som hon vet är känsliga för dig. Det är alltså inte ovanligt att du får äta upp att du har fallit för frestelsen att anförtro dig för en narcissist – undvik att göra det om du kan.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.