Hoppa till innehåll

Min narcissistiska mamma kallar mig egoistisk när jag försöker sätta gränser

Min narcissistiska mamma kallar mig egoistisk när jag försöker sätta gränser

(Läs mer om narcissistiska mammor)

Den narcisistiska mamman är expert på att ge dig skuldkänslor. Ett upplägg på relationen kan vara att du hela livet har gjort det som förväntas av dig vilket har lett till få konflikter.

Det kan vara så att du har varit så van vid att göra som du blir tillsagd att du inte har funderat på att du faktiskt blir överkörd. Ett scenario när du kanske upptäcker det är om du börjar gå i terapi för att få hjälp med problem med alkohl, mat, nedstämdhet etc. Du kanske då börjar se att du sällan ställer krav på att saker ska bli som du vill, du kanske tom. har svårt att veta vad du vill.

När du sedan börjar sätta gränser mot din narcisistiska mamma som är van vid arr relationen bygger på att du är lätt att ha att göra med kan det uppstå problem. Hon kommer sannolikt att börja trycka på dina skuldkänslor som du anatgligen redan har lätt att känna. Hon kommer omedvetet att kämpa för att ha kvar dig i den roll som passar henne. Hon kanske säger att ni har haft en fantastisk relation men att du nu har blivit förändrad till det sämre. Hon kanske säger att du har blivit egoistisk och otacksam. Hon kanske även upprepar saker hon har gjort för dig och att tacken hon får är att du bara tänker på dig själv. Hon kan tom. vara offer och säga att hon får skylla sig själv att hon blir utnyttjad eftersom hon har uppoffrat sig själv, eller att hon borde ha tänkt mer på sig själv och inte varit hemma så mycket med dig. Den narcissistiska mamman kan inte inse att om hon har umgåtts mycket med dig så har det varit för att det har passat henne och inte för att det har varit bra för dig.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.