Hoppa till innehåll

Min narcissistiska mamma pratar bara om mitt syskon när jag vill att vi pratar om mig

Min narcissistiska mamma pratar bara om  mitt syskon när jag vill att vi pratar om mig

Ett vanligt beteende för narcissister är att få de får dig att känna dig värdelös och misslyckad. Det här kan innebära att när du berättar något om dig själv får du höra hur bra andra är eller hur bra ditt syskon är. Tyvärr är det inte ovanligt att det uppstår en krock mellan syskon pga.en narcissistisk mamma som triggar avundsjuka och irritation mellan syskonen. Det här gör hon bl.a genom att lyfta det ena barnet till skyarna på bekostnad av det andra.

Ett annat scenario kan vara att hon vill ha stöd av ett dig för att hantera sitt ditt syskon, Eftersom du får vara terapeut åt din narcissistiska mamma kan av förklarliga skäl känna irritation mot ditt syskon, tyvärr oftare mot syskonet än mot din mamma. Ofta tar det tid att se hur hela karusellen hänger ihop. Det är inte från början tydligt att din narcissistiska mamma kopplar in dig som stöd för att hon tycker att det är lättar eatt lägga ansvar på dig än att ta det själv. Ofta får du kanske en känsla av att vara viktig eller också känner du dig någonstans sedd av din mamma fast hon omedevetet egentligen utnyttjar dig.

Konsekvensen av att din mamma utnyttjar dig som ett stöd för att hantera ditt syskon kan i vissa fall leda till att du får dålig kontakt med ditt syskon.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.