(Svenska) Min narcissistiska mamma ser mig som en förlängning av sig själv

(Svenska) Min narcissistiska mamma ser mig som en förlängning av sig själv

Min narcissistiska mamma ser mig som en förlängning av sig själv

Ett vanligt drag hos en narcissistisk mamma är att hon inte kan låta dig ha ditt privatliv i fred. Eller rättare sagt hon kan låta dig vara ifred om hon själv periodvis är inne i en stormande förälskelse eller om hon har något annat roligt som upptar all hennes tid. När det sedan är lugnt i hennes liv igen är det vanligt att hon tar för sig av dig och ditt liv, hon känner sig berättigad till det.

Exempel: Du har efter din skilsmässa haft kontakt med din exman som din mamma avskyr och du har därför inte velat informera henne om det. Hon kan då bli kränkt av att du inte informerar henne och anklagande fråga varför du ljuger. Hon kan även komma förbi dig oanmäld i något påhittat ärende för att kika i din brevlåda om hon kan se några ledtrådar.

Den narcissistiska mammans sätt att skamlöst gå över dina gränser beror på att hon känner sig berättigad till att ta för sig av dig och ditt liv. Om du har varit till lags inställd hela ditt liv anpassat dig efter din mammas vilja har hon ingen respekt för dig utan blir kränkt och arg om du har mage att vilja dölja något för henne.

Vissa narcissistiska mammor har ständigt den invaderande stilen medan andra har en mer ignorerande inställning, de frågar aldrig något om dig och ditt liv, sedan finns det de som växlar som jag beskrivit ovan, de är invaderande ibland när det passar någon period i deras liv. När det sedan har mer i sitt eget liv tappar de helt intresset för dig och ditt liv.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.