Min narcissistiska mamma skickar andra som berättar för mig att jag ska hjälpa henne mer

Min narcissistiska mamma skickar andra som berättar för mig att jag ska hjälpa henne mer

Min narcissistiska mamma skickar andra som berättar för mig att jag ska hjälpa henne mer

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

Narcissister är bra på att spela offer men en del har det som sin huvudstrategi för att få hjälp eller tjänster av andra.

Hon kan omge sig av vänner som hon får någon nytta av och kan även få dem att bli arga på dig för att du inte hjälper din stackars mamma mer trots allt hon har gjort för dig. I de här sammanhangen spelar narcissisten upp ett skådespel där hon berättar om alla uppoffringar hon har gjort för sitt barn och tacken är att barnet dvs. du inte ringer henne tillräckligt ofta eller hjälper henne tillräckligt ofta. Hon berättar även i detalj hur dåligt hon mår pga. detta. Om hon umgås med en person som är angelägen om att vara till lags kan den här personen ofta erbjuda sig att hjälpa narcissisten t.ex. genom att prata med dig.

Hela scenariot ovan är ofta mycket provocerande för dig som vet att hon inte berättar om alla gånger hon har struntat i dina behov eller behandlat dig illa. Dessutom är det sannolikt att du har lätt för att drabbas av skuldkänslor vilket gör att du kan dras in i din mammas nät igen och börja karusellen där du hjälper hennes, känner dig utnyttjad, blir arg och besviken igen, funderar på att bryta kontakten etc.

När den narcissistiska mamman upplever att hon inte själv kan vinna tillbaka dig kan hon skicka vänner, släktingar eller sina andra barn för att ”tala dig till rätta” Detta kan leda till att din relation till syskon och släktingar blir förstörd.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.