Hoppa till innehåll

Min narcissistiska partner blir ännu oempatisk när jag söker stöd

Min narcissistiska partner blir ännu mer oempatisk när jag söker stöd

Om du har en narcissistisk partner är det oftast ingen bra idé att du visar dig skör. Är han/hon ganska oempatisk till att börja med kommer de sidorna sannolikt att föstärkas ju mer känslomässigt stöd du vill ha. Det väcker ofta ilska och förakt hos narcissisten.
Det lönar sig alltså oftast nte för dig att söka stöd och empati, det leder ofta till att du får ångest och känner dig besviken.

Mitt råd om du känner igen dig i ovan beskrivna relationsmönster är följande:

1. Fundera på vem du kan söka stöd hos när du mår dåligt. Väl inte i första hand narcissisten.
2. Även om du ibland får smulor av stöd av narcissisten, kommer det sannolikt i de flesta fall att sluta med att du känner dig besviken och dränerad på energi. Om du vill vara kvar med narcissisten, välj i stället en annan strategi.
3. Om du vill ha kvar narcissistens respekt bör du vara mer lösningsorienterad.
4. Om du vill berätta vad du mår dåligt över, gör det när du känner mer kontroll över dina känslor och ge mothugg om narcissisten börjar bete sig föraktfullt eller kritiskt. Jag menar inte att du ska börja hämnas utan att du ska vägra ta emot känslor av att du är värdelöshet som narcissisten försöker lassa över på dig.
5. Säg till narcissisten att hans/hennes bemötande inte är ok och att du inte kommer att tolerera det. Om du upprepade gånger bemöts av samma beteende, sluta söka känslomässigt stöd hos narcissisten.
6. Om du känner dig svag, känslig och misslyckad, tänk på att det är känslor som narcissisten slänger ner i ditt knä.
7. Stå för dina känslor och upprepa att det får det dåliga bemötandet får dig att känna dig misslyckad och svag vilket du vet inte stämmer.
8. Försök påminna dig själv om att inte falla för impulsen att söka stöd när du känner dig sårbar.
9. Kom ihåg att inte slösa känslomässig energi om du inte får någon tillbaka. Om du inte kan låta bli, fundera över hur ditt liv skulle se ut utan narcissisten.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.