Hoppa till innehåll

Min narcissistiska partner får mig att känna mig svag och jobbig när jag berättar hur jag känner

Min narcissistiska partner får mig att känna mig svag och jobbig när jag berättar hur jag känner

Narcissister har oftast lite eller ingen förmåga till empati. Det innebär att om du försöker berätta för din partner om att du upplever att något är jobbigt kommer du sannolikt att känna dig besvärlig och jobbig och överkänslig. Narcissisten kommer att tycka att det är tidskrävande och jobbigt att du tar upp saker och kan därför börja kritisera dig så att du kanske till slut tom. ber om ursäkt för att du försökte uppta tid och energi av narcissisten. Ett vanligt scenario är med andra ord att om du försöker få empati kommer du istället att få kritik och känna dig mer misslyckad och värdelös.

Narcissisten kan i bland låtsas vara empatisk därför att han/hon vet att det är gångbart i vissa lägen. Om ni t.ex. nyligen har börjat dejta kan det hända att du blir upphöjd till skyarna tillfälligt och då kan du känna dig översköljd av empati och uppmärksamhet. Detta är dock tillfälligt och efter ett tag, upplever du ofta att du istället för att bli bekräftad bara blir kritiserad.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.