Hoppa till innehåll

Min narcissistiska partner har regler för olika beteenden – men reglerna gäller inte honom/henne själv

Min narcissistiska partner har regler för olika beteenden – men reglerna gäller inte honom/henne själv

Ett drag som narcissister ofta finns hos narcissister är att de har åsikter kring hur saker ska genomföras. De kan även ha åsikter, mest negativa kring hur saker har genomförts. Förutom att det är jobbigt med någon som är kritisk kan det även vara jobbigt med någon som inte har samma regler för sif själv.
Det här beror på att narcissister känner sig berättigade att kräva mer och få mer serverat än andra. Därför är det för dem en självklarhet att du som partner får göra mer och dessutom jobba på att göra allt bättre. Det kan även vändas till att du ska vara tacksam för att narcissisten avsätter sin dyrbara tid till att inoformera dig kring hur du ska göra allt rätt.

Eftersom narcissister och personer som kör över sig själva ofta dras till varandra, kan det även vara så att du inte märker eller tänker på att det inte är du som gör saker på ett dåligt sätt, utan att det är din narcissistiske partner som har felaktiga krav på dig.
Om du känner igen dig i ovan beskrivna situation är mitt råd:

1. Fundera på eller berätta för en vän om narcissistens krav på dig och gå igenom vad som är rimligt.
2. Har även du krav på narcissisten eller går all din energi åt till att förbättra de brister som narcissisten säger att du har?
3. Punkta ner på ett papper vilka krav du kan tänka dig att acceptera och vilka du inte vill acceptera. Planera hur du ska säga det till narcissisten. Säg något i stil med ” Jag har kanske inte städat bra, det hör inte till mina talanger men jag har i alla fall gjort det. Dessutom är det en bra idé att vi delar upp allt som behöver göras på ett bättre sätt, så att vi båda kan ta mer ansvar.
4. Skriv ner narcissistens olika krav och gör en likadan kravlista för honom/henne. Visa listan och säg att ni kanske kan skära ner på kraven för båda. Narcissisten kommer antagligen inte att vilja diskutera din lista men det är i alla fall bra att du har tagit upp temat som du sedan kan referera till.
5. När narcissisten tappar ett glas eller gör något annat klantigt, säg ”det var tråkigt att du tappade glaset men det händer alla. Jag tycker att vi kan vara förlåtande mot varandra när vi råkar göra misstag”.
Narcissisten kommer antagligen att vifta bort dina ord men det är bra att du säger dem ändå, om inget annat så för att öva dig själv i medvetenheten om hur narcissisten får dig att må.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.