(Svenska) Min narcissistiska partner kör över mig och tror att han/hon gör mig en tjänst samtidigt

(Svenska) Min narcissistiska partner kör över mig och tror att han/hon gör mig en tjänst samtidigt

Min narcissistiska partner kör över mig och tror att han/hon gör mig en tjänst samtidigt

Om du har en partner som egentligen vill väl men beter sig illa för att han/hon pga. sina narcissistiska drag inte förstår bättre kommer här ett exempel på en situation och hur du kan hantera den.

– Om du känner dig besviken för att du hela helgen fått laga mat, diska och städa för att ni har haft gäster samtidigt som du har haft dina barn att ta hand om medan din partner tycker att han/hon har varit hjälpsam och duktig för att han/hon tagit emot era gäster och varit social, berätta varför du känner dig trött och besviken istället för att bli arg och skrika. Säg något i stil med ” Jag vet att du tog väl hand om våra gäster och det är jättebra men jag har sedan helgen började gjort (lista alla saker istället för att säga ”allt”) och jag känner mig trött och besviken över att du inte deltog. Nästa gång vill jag gärna att vi planerar bättre hur fördelningen ska vara. Säg sedan vad du vill att din partner hjälper till med nästa gång.

Gör även klart för din partner att han/hon inte gör dig en tjänst när han/hon t.ex. städar för att ni ska ta emot gemensamma gäster utan för att era gäster ska trivas.

– Innan ni ska få gäster nästa gång, gör en planering och gå igenom vad var och en ska göra. Om din partner t.ex.  helst vill handla och gå ut med barnen, låt honom/henne göra det medan du förbereder det andra.

– Glöm inte bort att berömma narcissisten (som fungerar som en 2-åring känslomässigt) när han/hon har gjort något bra. Ofta glömmer narcissister inte bort att berömma sig själva och kräva att höra att de har varit duktiga, men det kan ändå vara bra att du väljer ett eget tillfälle när du säger att din partner har haft bra beteenden.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.