(Svenska) Min narcissistiska partner spelar på min övergivenhetsångest

(Svenska) Min narcissistiska partner spelar på min övergivenhetsångest

Min narcissistiska partner spelar på min övergivenhetsångest

Det är inte ovanligt att personer med övergivenhetsångest hamnar i relationer med narcissister. Det här kan i många fall innebära att din narcissistiska partner inte har empati för din övergivenhetsångest, utan tvärtom spelar på den för att du ska vara lättare att ha att göra med.

Ett exempel är att du kanske ibland försöker ställa krav varpå motdraget kan bli att du antingen på ett insinuerande sätt eller öppet får veta att du inte ska vara jobbig om du vill ha kvar din partner.

Om du har övergivenhetsångest och en partner som inte är bekräftande mot dig är sannoikheten stor att du ofta kommer att få känna dig jobbig och besvärlig.

Mitt råd är:

1. Försök se om det finns mönster när det gäller din övergivenhetsångest; hamnar du i relationer där den aktiveras ofta.

2. Reflektera om övergivenhetsångesten är rimlig eller om du ”hittar på den” baserat på gamla känslor.

3. Försök gå igenom hur du skulle klara dig utan den person där övergivenhetsångesten aktiveras. Tänk att du kanske aldrig behöver separera från din partner, men att det i alla fall rent psykiskt är bra att tänka igenom hur ditt liv skulle se ut utan personen i fråga.

4. Om någon utnyttjar din övergivenhetsångest, försök framkalla ilska hos dig själv, tänk att det inte är ok och säg det.

5. Fortsätt med ovan beskrivna förslag även om det känns som att du skulle dö om du blir separerad från din partner. Självständighetstankarna är bra även om du inte märker det på kort sikt.

6. Försök välja personer som inte aktiverar din övergivenhetsångest eller som i alla fall visar empati när den aktiveras hos dig.

7. Göra snälla och omhändertagande beteenden mot dig själv när din övergivenhetsångest aktiveras.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.