Hoppa till innehåll

Min narcissistiska vän saknar intresse för mig och mitt liv

Min narcissitiska vän saknar intresse för mig och mitt liv

Jag har skrivit en del om hur narcissism kan yttra sig. En central faktor är att narcissister tycker att deras sätt att tänka är det rätta och enda sättet samt att de tar plats vilket ofta leder till att deras samtalspartner känner sig känslomässigt dränerad.

Om du har en narcissistisk vän kan en annan komponent också bli jobbig och det är att narcisster ofta inte känner intresse och engagemang för andras liv. Du kanske märker att din narcissitiska vän inte kommer ihåg saker du har berättat om ditt eget liv. Du kanske försöker prata om dig själv ibland men din vän kanske då byter ämne och börjar prata om sig själv igen.

Om du känner igen dig i ovan beskrivna situation är mitt råd:

1. Fundera först på om du har försökt ta plats och prata om dig själv. Det kan vara så att din vän inte är medveten om obalansen i samtalet.

2. Prata om dig själv. Säg ”jag vill bara berätta det här och höra vad ditt råd är”.

3. Om du blir avbruten, återgå till dig själv och säg ”jag fick aldrig höra ditt råd, vad tror du?”

4. Om din vän säger ”jag vet inte” eller ”det låter svårt” och sedan inget mer kan du vid något annat tillfälle testa samma tekniker. Om det inte fungerar börja prata om ytliga ämnen med din vän. Om din vän försöker prata om sig själv, säg ”det låter jobbigt” och börja prata om något annat.

5. Utvärdera efter ett tag vilken funktion relationen fyller för dig. Vad får du ut av att träffa din vän?

6. Bestäm efter en tids fundering om du vill distansera dig från din vän eller om du får ut något annat än den emotionella biten i utbyte. Du kanske har roligt med din vän på ett ytligt plan etc.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.