Hoppa till innehåll

Min skräck för att bli övergiven hindrar mig från att gå in i relationer

Min skräck för att bli övergiven hindrar mig från att gå in i relationer

En del människor har stor övergivenhets problem pga. sin uppväxt. Om du har växt upp i en miljö som har varit oförutsägbar och där du aldrig riktigt har vetat om och när din förälder kommer att vara känslomässigt tillgänglig kan du har problem med övergivenhet i vuxen ålder. Inom Schema terapin säger man att ångest relaterat till övergivenhet är värre jämfört med ångest för många andra saker därför att den skapades på ett pre verbalt stadium dvs. när du var så liten att du ännu inte kunde prata.

Man menar att känslan hjälplöshet är ännu större när du inte ens har språket till hjälp för att försöka få kontroll över den situation du befinner dig i.

En del människor har i vuxen ålder haft destruktiva relationer där de gång på gång har blivit övergivna varpå de till slut bestämmer sig för att inte mer närma sig någon känslomässigt. Det här kan dock istället leda till en stor känsla av ensamhet och utanförskap. Det kan leda till att du känner att närhet och samhörighet är till för andra men inte för dig.

Tyvärr kan du inte få garantier för att du aldrig mer kommer att känna övergivenhets ångest men däremot finns det mycket du kan göra för att minska den sannolikheten. Om du har haft en trasslig bakgrund som lett till stark övergivenhets ångest har du sannolikt även haft lätt för att välja män/kvinnor som har övergett dig.

Du kan jobba med dig själv genom att se gamla mönster, hur din uppväxt hänger ihop med de val du gjort i vuxen ålder, få större empati för dig själv varpå du ökar sannolikheten att välja personer som inte kommer att överge dig. Du kommer fortfarande att vara tvungen att ta en risk men å andra sidan går det inte att ha total kontroll när vi har att göra med andra människor, en viss procent ovisshet ingår i paketet.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.