Hoppa till innehåll

Min vän pratar bara om sig själv

Min vän pratar bara om sig själv

Om du har en tendens att hamna i vänslapsrelationer där du får ta hand om andras problem och inte får eget utrymmm kan du fundera på följande:

– Fundera på om det är en person som mest tar över eller om du generellt har en tendens att hamna i vänskapsrelationer där du får lyssna och ge råd?

– Fundera på hur din roll i familjen var när du växte upp. Fick du stå tillbaka med dina behov för att dina föräldrar inte lyssnade, inte var intresserade eller hade nog med egna problem?

– Att lyssna på andra kan vara ett sätt för dig att känna dig viktig och uppskattad av den andra personen, men på lång sikt kommer du att känna dig missnöjd eller tom därför att dina behov inte blir tillgodosedda.

– Fundera på om orsaken till att du inte pratar om dig själv är att du tror att dina känslor är oviktiga eller ointressanta eller för att du tror att din vän inte har förmåga att lyssna?

– Bestäm dig för att du måste börja ta hand om dina behov och försök berätta något om dig själv.

– Om din vän på en gång går över till att prata om sig själv, försök igen. Säg  t.ex. ”jag måste bara berätta något som har hänt på jobbet”.

– Om du märker en brist på intresse eller om du tror att din vän inte har förmåga att ge bra råd, bestäm dig för att ni kan prata om mer ytliga saker eller t.ex. se på film ihop.

– Fundera på hur tät kontakt du vill ha med din vän.

– Påminn dig själv varje kväll om att du from. nu ska tänka på att ta plats i dina relationer om de ska vara intressanta för dig.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.