Hoppa till innehåll

Mina förväntningar krockar med mina behov

Mina förväntningar krockar med mina behov

En ganska vanlig orsak till många kan känna nedstämdhet och känslor av värdelöshet är att förväntningar krockar med behov.

Du kanske har en bild av hur du tycker att t.ex. en helg bör se ut. En vanlig uppfattning är t.ex. att en lyckad person bör ha ett stort socialt liv på helgen, hinna med alla vardagliga sysslor samt hinna med att gå på utflykt med familjen för att alla ska umgås.

Problemet är om du har ett kravfyllt arbete och känner dig trött när helgen kommer kanske du inte orkar leva upp till dina förväntningar vilket kan leda till att du plötsligt kanske upplever att du är misslyckad och värdelös vilket leder till allmän nedstämdhet. Om du i det läget väljer att piska dig själv ännu hårdare (vilket ger en kortsiktig vinst) kanske du upplever att du kommer igång en stund men att du inte blir nöjd i alla fall varpå du känner dig ännu mer nedstämd, kanske dessutom med värk i kroppen som tillägg.

Om du har förväntningar och krav på att du ska vara den perfekta personen som lever det perfekta livet samtidigt som du känner dig nedstämd och ångestfylld, försök:

– Skriva en lista med alla dina förväntningar kring din relation, fritid ,arbete, helger, semestrar etc.

– Skriva en lista med hur dina behov ser ut, hur du skulle vilja ha det om du slapp tänka på vad andra ska tänka eller på det tryck som ofta skapas i samhället.

– Jämför listan och fundera på hur du kan närma dig vad dina behov vill.

– Utvärdera efter ett tag hur du känner dig när det gäller nedstämdhet, ångest och oro, ilska, sömn etc.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.