Hoppa till innehåll

Mitt Nyårslöfte varje år är att träffa någon men det händer aldrig och jag känner mig uppgiven

Mitt Nyårslöfte varje år är att träffa någon men det händer aldrig och jag känner mig uppgiven

Nyår kan för många människor vara ångestframkallande. Jag har tidigare skrivit om alla förväntningar som trissas upp runt julen. Detsamma kan för en del människor gälla inför nyårsafton. Ofta börjar vi kring nyår att reflektera över året som gått och kanske ha en del önskemål kring det kommande året.

Många människor reflekterar kring sina relationer och hur de ser ut. De flesta upplever att relationer till en partner är viktigt och om du är ofrivilligt ensam är det vanligt att dina nyårsönskningar kanske handlar om att träffa någon. Om du har haft samma önskan flera nyår i rad kan det kännas hopplöst och deprimerande och du kanske tänker att du aldrig kommer att träffa någon och att du bara önskar att alla fester tar slut så att du kan gräva ner dig i vardagen igen.

Om du känner igen dig i beskrivningen ovan är mitt råd:

– Observera tankefällan ”generalisering” vilket du lätt kan ramla ner i om du upplever att du aldrig träffar någon. Det är lätt att tänka ”jag träffar aldrig någon, jag kommer säkert inte att träffa någon det kommande året heller”.  Det finns inget magiskt i att du inte träffar någon, däremot kanske du behöver ändra en del tanke- och beteende mönster hos dig själv.

– Tänk att du snart ska sätta dig ner och gå igenom hur det har gått till historiskt när du har träffat en partner och vilka fel du kanske gör.

– Fundera på om det finns människor runt omkring dig som kanske kan hjälpa dig att delta i fler sociala sammanhang så att dina möjligheter att träffa någon ökar.

– Fundera på internetdejting, min erfarenhet är att det är det är det vanligaste sättet.

– Om du t.ex. internet dejtar ett tag och du bara vill ge upp, ta en paus och tänk att du hoppar på tåget snart igen, min erfarenhet är att det till slut fungerar även om det ibland kan ta en stund.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.