(Svenska) Narcissisten är föraktfull när du misslyckas och avundsjuk när du lyckas – Fall exempel

(Svenska) Narcissisten är föraktfull när du misslyckas och avundsjuk när du lyckas – Fall exempel

Narcissisten är föraktfull när du misslyckas och avundsjuk när du lyckas – Fall exempel

Här kommer ett konkret exempel på hur det uppstår problem eftersom narcissisten aldrig blir nöjd:  (Läs mer om narcissism här)

(Läs mer om hur du kan hantera narcissisten här).

Tora är gift med en man som ofta kritiserar henne. Han får dessutom raseriutbrott ibland och hon är väldigt mån om att tassa på tå för att undvika möjligheten att han blir arg. Han kan bli arg över att hon har kläder som han anser är olämpliga att hon har missat någon detalj när hon städade huset, att hon pratade för mycket eller för lite när de hade gäster, att hon inte planerade middagen tillräckligt bra så att han fick vänta etc. När Toras man kristiserar henne känner hon ofta att han föraktar henne. Hon försöker göra sitt bästa för att han ska bli nöjd men han hittar alltid någon detalj som han är missnöjd med. Tora känner sig hjälplös och värdelös. Hon verkar inte kunna prestera tillräckligt bra oavsett hur mycket hon försöker. Hon får ibland höra att hon ska vara nöjd att Tomas vill vara med henne med tanke på alla hennes brister. Hon håller med honom om att hon kan bli bättre men känner tröstlöshet med tanke på att hon försöker allt vad hon orkar, utan resultat.

Tora tycker om att skriva noveller. Hon blir uppmuntrad av en av de få väninnor hon orkar höras med (hon känner sig konstant trött) att skicka in en novell till ett bokförlag och på bokförlaget visar man intresse. Tora kan knappt tro att hennes novell kommer att bli publicerad och hon köper champagne för att fira med Tomas som hon berättar nyheten för när han kommer hem från jobbet, missnöjd över att han hade fått kritik av sin chef den dagen. Han blir inte glad över Toras framgångar, han blir rasande och Tora förstår inte varför. Han berättar att hennes noveller saknar substans och att det måste vara en bokförläggare utan utbildning som har läst den.

Efter utbrottet känner sig Tora manglad och hon undrar om någon kommer att läsa hennes bok. Luften går ur henne ochhon  funderar på om hon ska ta sig igenom allt arbete med att publicera sin bok och sedan bli besviken och skämmas över att ingen köper boken.

Jag har i en del andra texter gett förslag på hur du kan hantera narcissisten i ditt liv. Ibland kan narcissisten dock vara så narcissistisk att du kanske måste börja fundera på om du kan tänka dig att leva utan honom/henne. Om det är otänkbart, vänj dig i alla fall vid tanken och fantisera kring hur ditt liv skulle se ut och hur du skulle kunna få kontroll över dig liv både i praktiken.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.