Hoppa till innehåll

Narcissisten tycker antingen att du är fantastisk eller att du är värdelös

Narcissisten tycker antingen att du är fantastisk eller att du är värdelös

Narcissister har inte förmågan att tänka att någon har vissa bra egenskaper och vissa dåliga egenskaper. utan andra är antingen bara bra eller bara dåliga.

Det här kan du märka tydligt när du introducerar din partner för din narcissistiska mamma. Hon kommer aningen att idealisera din partner en period eller omedelbart tycka att han/hon är värdelös. Det här kan bli så jobbigt att om du och din mamma har tät kontakt så kan hon på sikt påverka dig så att du själv bara ser din partners dåliga egenskaper och till slut lämnar honom/henne.

Narcissister kan även idealisera ett av sina barn. De kan då vara odrägliga när de pratar om det barnet inför andra. Det idealiserade pratat handlar om att den narcissistiska föräldern vill skina själv via sitt barn. Om barnet begår uppenbara misstag, t.ex. presterar dåligt i skolan om det inte brukar hända kan det utlösa raseri hos föräldern och leda till att barnet får höra att det är värdelöst. Efter bråket kan allt sopas under mattan och det idealiserande skådespelet inför andra kan fortsätta.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.