Hoppa till innehåll

Narcissistens olika personlighetstillstånd- det missbrukande tillståndet

Narcissistens olika personlighetstillstånd- det missbrukande tillståndet

Som jag har nämnt tidigare pendlar narcissisten mellan olika personlighetstillstånd (Jeffrey Young pratar om tre tillstånd i sin schemafokuserade terapi).
Jag har tidigare beskrivit två av tillstånden. Ett av dem är ”det ensamma barnet” där narcissisten känner sig ensam, liten och viktig. När han/hon är i det här läget försöker han/hon febrilt kämpa sig till det grandiosa läget (där han/hon tar för sig, känner sig förmer, kritiserar, trampar över andra och tävlar). I det här läget är narcissisten krävande och suger ut andras energi. Man kan säga att han/hon parasiterar på andra känslomässigt.

Det tredje personlighetsläget kallas ”the detached soother mode”. Här flyr narcissisten in i missbrukande tillstånd för att slippa känna sig misslyckad, tom, värdelös och ensam (läs mer i Jeffrey Youngs schemafokuserade terapi). Narcissisten försöker här springa undan från sina känslor genom att överkonsumera arbete, alkohol, droger, sex, träning, mat etc. Vad man väljer beror på hur man är funtat personlighetsmässigt. Har du t.ex. en hjärna som ”går igång” på alkohol och får kraftiga kortsiktiga vinster som avslappning, mindre ångest, mindre nedstämdhet etc. så är det sannolikt det du väljer. Jag vill betona att missbruken i sig inte talar för att du har narcissistiska drag. Det är helheten i det jag beskriver som talar för de dragen. Narcissisten blir ofta inte av med sina problem därför att han/hon alltid anklagar någon annan för att vara orsak till de problem som uppstår. I och med det tycker narcissisten inte att han/hon behöver jobba med sig själv. Tanken är att det inte finns något att förändra eftersom allt beror på andras tillkortakommanden.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.