Hoppa till innehåll

Optimera din förmåga att göra bra val

Optimera din förmåga att göra bra val

Många människor känner nog igen sig i att det kan vara jobbigt att göra val och du kanske tom. får ångest ibland för att du är så rädd för att göra fel val.
Jag tror att det här är ett problem som vuxit mer och mer i Västvärlden. Vi är matade med vikten av att förverkliga oss själva vilket är bra men eftersom psyket tycker om balans så är jag övertygad om att även jakten på självförverkligande kan leda till att det blir för mycket av det goda.
Oron kring att göra fel val kan handla om mycket. Du kanske känner oro över att du slösar tid från ditt liv med att vara tillsammans med någon du inte tror att du vill vara med men du vet inte, du kanske känner oro över att ha valt fel utbildning eller fel arbete. Beslutsångesten kan även handla om mindre saker och den kan till slut leda till nedstämdhet och att du kanske känner dig het vilsen.
Som jag har skrivit om tidigare så är det vanligt att hamna i onda cirklar när du upplever en jobbig känsla. När det gäller att välja rätt handlar ofta fällan som jag tycker att många hamnar i, om att försöka lägga ner mycket tid åt att tänka, du kanske har en känsla av att ju mer du tänker på om du tex. vill vara kvar med din partner, desto större sannolikhet till att du kommer fram till rätt beslut. Det som jag tror händer är att du lätt blir förblindad av jobbiga känslor. Så ju jobbigare det känns att tänka på något, desto mer förblindad blir du vilket gör att det blir svårt att göra val med vilka du känner dig säker.
Det jag märker är att ju mer perfekt val man vill göra desto svårare är det att välja.
Mitt förslag är att du istället går igenom:
– Hur nöjd är du mer andra områden i livet
– Hur bra generellt är du på att ta hand om dina behov
– Har du höga krav på dig själv generellt? Upplever du ofta att du måste göra det perfekta valet?
– Ställer du rimliga krav på dig själv och din omgivning?
– Har du även tidigare haft svårt att göra val inom det område där du nu har svårt att välja?
.- Gå igenom tidigare tsituationer där det har varit svårt att göra val och se om det finns återkommande mönster.

Fortsättning följer…
Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.