Hoppa till innehåll

Psykopaten kan försöka håva in dig i sitt nät genom att hjälpa dig ibland

Psykopaten kan försöka håva in dig i sitt nät genom att hjälpa dig ibland

En effektiv strategi som psykopater ibland sysselsätter sig med är att de ibland kan vara hjälpsamma, inte för att de mår bra av att hjälpa dig utan för att sedan lättare kunna utnyttja dig utan att du reagerar för att du känner en tacksamhets skuld mot psykopaten.

Pendlingarna mellan att du blir behandlad illa och sedan får tjänster kan vara så jobbiga att du undrar om du har blivit knäpp. Tyvärr är du i början mer benägen att undra om du har blivit knäpp än att tänka att du har att göra med en illasinnad person.  Du hamnar i en känslomässig torktumlare så att du känner dig förvirrad. Och Psykopaten är inte sen att dra nytta av din förvirring och förstärka dina tankar om att du är känslomässigt instabil och paranoid. Han/hon kan ofta försöka få dig att tycka att du är en elak person som kunde misstänka den stackars psykopaten för en massa elakheter. Vidare kan det sluta med att eftersom du har haft tankar om att psykopaten har betett sig illa så kan han/hon få det till att det kanske är du som är elak för varför skulle du annars komma på alla elaka idéer.

Psykopaten har många strategier för hur han/hon kan snurra till en massa ord och meningar så att sammanfattningen blir att du är boven. Det värsta är att du ofta är benägen att svälja anklagelserna och tvivla på din känsla att något är fel. När du sedan mer och mer börjar inse att något verkligen är fel kan det fortfarande dröja många vändor i torktumlaren innan du gör något åt din situation. Den känslomässiga kraften i pendlingarna mellan att hjälpa dig och stjälpa dig är stor.

– Ett första steg till att få lite distans till vad som händer närdu torktumlas av psykopaten är att sluta ta emot tjänster, hur lockande det än är. Lägg ner energi på att fundera på hur du kan klara dig själv.

– Berätta inte för psykopaten om att du jobbar på att få distansgenom att inte ta emot tjänster, om du berättar hur du tänker ger du psykopaten kontroll och han/hon kan bättre förbereda sig att trycka ner dig igen.

– Jobba på att skaffa dig umgänge med andra människor som får dig att må bra. Det kommer också hjälpa dig att få distans.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.