Hoppa till innehåll

Psykopater är egocentriska och grandiosa (narcissistiska)

Psykopater är egocentriska och grandiosa 

Narcissister behöver inte vara psykopater men däremot är psykopater alltid även narcissister. De är uppfyllda av sig själva, de utgår enbart från sina egna behov och de kör över andra utan skuldkänslor. Med tanke på att de anser att de har rätt till mer än andra tycker de inte att det finns någon anledning till att få skuldkänslor. Dessutom har psykopater ingen förmåga att känna skuldkänslor. De uppfattar känslor på ett mekaniskt sätt. De lär sig när de ska visa vissa känslor  utan att känna dem.

Narcissismen gör att psykopater kan verka fräcka, dominanta och självsäkra. De avskedar ofta sina advokater för att de anser att de kan mer (läs mer i Psykopatens värld av Robert Hare). Självsäkerheten och charmen kan göra att många uppfattar psykopaterna som karismatiska.

Psykopaterna känner sig sällan så besvärade av sina problem. De ser problemen som otur och att de är andras fel. Eftersom psykopaterna tror på sina talanger kan de i vissa fall försöka realisera sina planer, ofta med någon annans pengar.

När psykopaterna berättar sina historier och höjer sig själva till skyarna, motsäger de ofta sig själva vilket är typiskt för dem. De kan t.ex. säga något fint om sin mamma för att några meningar senare smutskasta henne (Läs mer i Psykopatens värld av Robert Hare).

Monica Emanell,leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.