Hoppa till innehåll

Psykopater har ett flackt känsloliv

Psykopater har ett flackt känsloliv

Psykopater har ett fattigt känsloliv. Ibland kan det verka avundsvärt att tänka på att de här personerna slipper ha oro och ångest för vad andra ska tycka om dem, utan de kan ägna hela sin energi åt sina egna behov och mål. I och med det blir de dessutom starka psykiskt. En baksida är dock att de å andra sidan inte får uppleva nyanser av känslor.

En klient som jag hade samtal med berättade att han  observerade att andra intagna på anstalten verkade må dåligt av att inte få träffa sin partner. Han kunde uppmärksamma och förvåna sig över att andra kunde sakna sin partner men han kunde inte förstå det känslomässigt. Han tyckte heller inte att han kunde sakna att ha sådana känslor eftersom han inte visste hur de kändes.

Den känslomässiga tillvaron blir grådaskig för psykopater och de blir lätt uttråkade och söker kickar i form av pengar, sex, saker eller andra konkreta saker. Känslor är enligt Hare som när andra försöker prata på ett annat språk. Det blir en ansträngning och psykopater har olika strategier för att dölja sin oförmåga, bl.a genom ett rikt kroppspråk och ansiktsmimik. De skapar gärna ett skådespel så att man blir distraherad från innehållet i det de säger.

Psykologerna J.H Johns och H.C Quay har beskrivit psykopaters avflackade känsloliv som att ” de kan orden, men inte musiken”.

Psykopater reagerar inte inför rädsla som andra människor. Forskning visar att de inte uppvisar kroppsliga reaktioner som brukar aktiveras när vi känner rädsla. Det har visat sig att känslan som människor upplever vid hot eller när de blir skrämda leder fungerar hos psykopater som en drivfjäder för deras beteenden. (Läs mer i Psykopatens värld av Robert Hare)

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.