Hoppa till innehåll

Psykopater kan bli rasande om du försöker tvinga dem att erkänna en lögn

Psykopater kan bli rasande om du försöker tvinga dem att erkänna en lögn

Psykopater har som regel dålig impulskontroll. Jag tror dock att de är olika skickliga på att bli pressade. Vissa brister ganska fort när de känner sig pressade medan andra kan tåla en del för att på alla sätt försöka åla sig ur situationen på ett sätt som får dem att behålla kontrollen. De ä bra på att snabbt finna sig i en ny situation och komma på bra argument, vilket gör att du ofta i slutet av samtalet  kan känna dig snopen och full skuldkänslor för att du har haft mage att ha så elaka tankar om psykopaten.

Om du har samlat på dig så mycket bevis att du svart på vitt kan bevisa att psykopaten ljuger t.ex. kring en otrohet kan psykopaten ändra sig efter ett tag från att vara trevlig kring att bli mycket otrevlig, så pass otrevlig att du kan bli rädd.

Det kan tom. vara en poäng med att du låter honom/henne hitta på en ny lögn och sedan lämna diskussionen utan att du berättar för psykopaten att du förstår att han/hon ljuger.

Rent generellt, om du planerar att jobba på att känslomässigt komma undan psykopatens grepp är mitt råd att inte berätta saker du tänker och känner. Spara det för dig själv för om du berättar allt ger du psykopaten kontroll vilket ger honom/henne övertaget.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.