Hoppa till innehåll

Psykopater saknar ånger och skuldkänslor

Psykopater saknar ånger och skuldkänslor

Psykopater har inga skuldkänslor pga. de känslomässiga eller fysiska skador de åsamkar andra. Tvärtom kan de ofta tycka att den som är utsatt får skylla sig själv.

Ett exempel är en kvinna lurade sin partner och hans familj på pengar. Hon hamnade i fängelse och kände sig deprimerad varpå hon blev arg på mannen som hade låtit sig luras. Hon tyckte att det var hans fel att hon fick sitta på anstalt och må dåligt.

Ett annat exempel är en person som mördade sin man och sedan sade att hon älskade sin man. Hon beklagade sig över att folk inte uttryckte tillräckligt mycket empati för henne eftersom hon kände sorg.

Psykopater kan även förminska offrets lidande. Ett exempel är att de kan tycka att den som är rånad egentligen inte förlorar något eftersom han/hon får tillbaka pengar på försäkringen. Däremot kan de tycka synd om sig själva för att de får sitta inlåsta.

Psykopater kan uttrycka ånger och senare i samtalet motsäga sig själva. De lär sig att använda sig av ordet men de känner ingen ånger. (Läs mer i Psykopatens värld av Robert Hare).

Jag vill nämna att den intressanta tvisten att skada eller kränka någon och sedan vända det till att känna sig förorättad och illa behandlad även är typisk för narcissister men deras skador är ”mildare”. Narcissisten är framför allt ute efter att framhäva sig själv och få bekräftelse medan psykopaten också är det men han/hon går ofta längre i hämndaktioner och i sina planer att skada andra.

Om du tänker att narcissism finns på olika nivåer så är en psykopat bortom den högsta narcissist nivån. Med andra ord, ju elakare och mer skrupelfri personen är, desto högre upp kommer han/hon komma upp på ”psykopathy checklist”(utvecklad av Robert Hare).

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.