Hoppa till innehåll

Relationen med din(a) anknytningsperson(er) och andra viktiga personer påverkar dina relationer i vuxen ålder

Relationen med din(a) anknytningsperson(er) och andra viktiga personer påverkar dina relationer i vuxen ålder

När du föds är du programmerad till att knyta relationer men du är också väldigt böjbar. Det innebär att du anpassar dig efter vad du får för att överleva. Om du inte får den närhet och bekräftelse som din hjärna behöver kommer du att hitta sätt att hantera detta på. Dina strategier kommer att fungera när du är liten men de kommer sannolikt att ställa till med problem när du växer upp.

Om du lär dig att relationer t.ex. går ut på att kritisera och hitta fel kommer kritiskhet att spela en central roll i dina vuxna relationer. Det kommer sannolikt att leda till att du blir kritisk mot dina närmaste eller din partner vilket ingen av er kommer att må bra av, eller också kommder det att leda till att du själv väljer relationer där du blir kritiserad och där du ofta känner dig fel.

Du blir inte enbart påverkad av de perosner du växer upp med. Även lärare, tränare, vänner kan spela en stor roll.

Jag tror att om en av dina överlevnadss strategier har varit att hänga på vänner och deras familjer så är det en starkt vägande faktor till att det kan gå bra trots avsaknad av normalitet hemma, Du får i och med umgänge med den andra familjen en insyn i hur normala relationer kan se ut vilket kan görra att du skapar dig en bas i det som du sedan klättrar från.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.