(Svenska) Ska jag lämna min partner om jag inte vet vad jag känner?

(Svenska) Ska jag lämna min partner om jag inte vet vad jag känner?

Ska jag lämna min partner om jag inte vet vad jag känner?

Många människor har perioder då de inte känner så mycket för sin partner. En del undrar om det är ett tecken på att de ska lämna sin partner. Det är vanligt med funderingar som ”det kanske finns någon som är bättre för mig”, ”jag kanske slösar bort mitt liv genom att vara med någon som jag inte känner så mycket för”, ”varför känner jag mig inte så förälskad som många av mina vänner gör”?, ”det kanske inte rätt mot min partner att jag är med honom/henne känner mer” etc.

Om du känner igen dig i beskrivningen är mitt råd:

– Fundera på hur länge dina känslor för din partner har varit svala?

Tillbringar du mycket tid med att känna efter ordentligt om du känner något för din partner? Om det handlar om mycket tid, är du rädd för att du ska börja känna ännu mindre? ”försöker du känna mer för att han/hon är en bra person?

– Om du försöker tänka dig fram till om du känner något är risken att ditt psyke reagerar med att du inte kommer fram till något. Dessutom kan det leda till att du bara känner dig ännu mer förvirrad.

– Tänk att du bara ska vara med din partner som du brukade vara när ni träffades och at du om en månad kan utvärdera hur du känner.

– Fundera på om du tar hand om dina behov eller låter du dig köras över av din partner? Överkörningar kan efter ett tag yttra sig i form av minskade känslor.

– Fundera på om du kör över din partner, bara för att du vet att du kan ta ut din ilska över honom/henne? Om du gör det, sluta för din egen skull. Att köra över din partner kommer leda till att du tappar respekten och ibland även attraktionen och dina känslor för honom/henne.

– Om du tänker att du kanske kommer att ångra ditt val att vara med din partner om tio år, tänk att du kan separera då.

– Försök bete dig mot din partner som du gjorde när du inte var fixerad vid om du kände tillräckligt.

– Fundera på hur ditt övriga liv ser ut- Känner du dig ur balans på något annat plan? Kan din tveksamhet kring din partner hänga ihop med det?

– Om du bestämmer dig för att lämna din partner, tänk då att du har testat altt du har kunnat och att du om du känner dig ensam och singel i framtiden kommer att tänka att det här inte var något alternativ därför att du verkligen försökte jobba med relationen.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.