Hoppa till innehåll

Social ångest och självkänsla ”andra kommer att tycka att jag är konstig, tråkig, nervös etc.”

Andra kommer att tycka att jag är konstig, tråkig, nervös etc.

Om du har social ångest är du antagligen väldigt orolig att andra ska tycka något negativt om dig. Faktum är att du antagligen är så orolig att du är villig att köra över dina egna behov för att till varje pris försöka förhindra att andra ska tycka något negativt om dig.
Som jag har skrivit tidigare har vi människor, när vi upplever någon jobbig känsla, en tendens att bete oss på ett sätt som gör den jobbiga känslan ännu jobbigare.
Om du t.ex. har en övertygelse om att du är en tråkig människa är det möjligt att du beter dig på ett sätt som ökar sannolikheten att du framstår som ointressant”.
Vanliga tankemönster om du har social ångest är:
– Du oroar dig för vad andra kommer att tycka om dig
– Du är självmedveten vilket innebär att du hela tiden observerar ditt eget beteende och funderar på hur det kommer att uppfattas.
– Du tycker att du har svårt att koncentrera dig på vad andra stämmer (vilket hänger ihop med att självmedvetenheten distraherar dig).
– Du oroar dig för att saker kommer att gå fel.
– När du väl varit i en social situation är det vanligt att du ältar saker du sagt och ofta är kritiserar du dig själv och förebrår dig själv över att du inte betett dig på ett annat sätt.
– Du tycker att du ofta inte kan komma på något att säga vilket du kritiserar dig själv för.

Fortsättning följer…
Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.