Hoppa till innehåll

Sov bättre med enkla knep

Sov bättre med enkla knep

De flesta av oss vet att det ä viktigt med sömn, men ibland kan det vara svårt att se till att du får tillräckligt med sömn. Det kan dock vara bra att veta att oavsett vad du har för jobbiga känslor så blir de oftast jobbigare om du sover dåligt.
Här får du några tips på vad du kan tänka på om du har problem med din sömn.

– Du kanske har hört att barn sover bättre om de har sömnrutiner. Detsamma gäller för vuxna så försök skapa ritualer kring när du ska gå och lägga dig så att hjärnan blir inställd på hur det går till.

– Om du har svårt att släppa saker som hänt på arbetet eller annat som oroar dig, boka en tid på eftermiddagen innan du går från jobbet till att skriva ner allt som oroar dig. Punkta sedan ner en kort handlingsplan.

– Om du har katastroftankar kring saker och de dyker upp när du ska lägga dig, försök att boka in en orostid nästa dag. Tänk ”jag får tänka på alla katastoftankarna mellan kl. 12 och 12.20 i morgon.

– Försök att inte ha tid för arbete i ditt sovrum. Betinga hjärnan till att sovrummet är till för att sova.

– undvik, rökning, alkohol och kaffe några timmar innan du ska gå och lägga dig.

– Undvik att äta innan du ska gå och lägga dig.

– Testa en mindfulnessövning innan du ska sova. Lyssna på ett mindfulness band eller lyssna på någon rogivande musik.

– Testa att tänka på vad du är tacksam över i livet innan du ska sova. Forskning har visat att tankar på bra saker kan påverka din sömn och dina drömmar positivt.

– Om du vaknar mitt  i natten och inte kan sova, gå upp efter en stund och drick en kopp varm mjölk varpå du går tillbaka. Undvik att ligga vaken för länge utan res dig upp, gör något annat och lägg dig igen.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.