Hoppa till innehåll

Vad händer i hjärnan när du är attraherad av någon?

Vad händer i hjärnan när du är attraherad av någon?

Jag har tidigare skrivit lite om vad som händer i hjärnan när du känner attraktion. ”The chemistry between us” av Larry Young och Brian Alexander är ytterligare en bok där du kan läsa mer om detta. En intressant iakttagelse som de skriver om är att när en kvinna tittar på en partner hon är attraherad av, aktiveras samma område i hjärnan som när hon tittar på sin bebis.
Vidare skriver de om att anledningen till att människor kan vara kvar i en relation när ”elden har slocknat” är att de blir beroende av varandra ungefär som man blir av droger. Jag har skrivit mer i detalj i mina tidigare artiklar om vilka substanser som aktiveras i hjärnan när du t.ex. du möter din partner efter att ha saknat honom/henne en period.
Ett mindre roligt fynd som forskarna har identifierat är att ca. en tredjedel till en fjärdedel av alla människor inte är ”hjärnkopplade” till att leva i monogama relationer. Därmed inte sagt att dessa personer inte kan sakna sin partner och längta efter honom/henne men trots det kan de ha behov av att ha sexuella förbindelser med andra.
Det vi kan konstatera är att relationer är komplicerade (vilket många säkert redan har konstaterat), men jag vill poängtera att det går att jobba framgångsrikt med mycket inom relationsområdet, både när det gäller att hitta någon som är bra för dig och dina behov samt när det gäller att jobba med att få det bättre med en partner du har förutsatt att båda är motiverade.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.