Hoppa till innehåll

Vad kan dina tomhets känslor bero på?- Fall exempel

Vad kan dina tomhets känslor bero på? – Fall exempel

Om du känner tomhet och meningslöshet i ditt liv är ett första steg att förstå varför för att sedan kunna göra något åt det.

Här kommer ett fall exempel på en möjlig orsak till känslor av tomhet.

Lea var uppvuxen i en kaotisk miljö. Hennes pappa missbrukade alkohol och tabletter medan mamman var deprimerad och det mesta Lea minns av sin mamma är att hon låg i ett rum och ville vara ifred.

Lea tycker att hon har klarat sig bra trots sin uppväxt och att den inte verkade ha satt så djupa spår i henne. Hon började tidigt prestera både i skolan och i idrott. Hon var van vid att höra att hon var duktig och andra uppfattade henne som flitig och lätt att ha att göra med. Lea minns inte så många detaljer från sin uppväxt. Hon minns mest att hon studerade, sportade och att hon flyttade hemifrån tidigt. Hon hade lite kontakt med sina föräldrar och kände inget speciellt mot dem. Hon kände sig sig inte arg men hon hyste heller inga varma känslor mot dem. Lea kände generellt inte speciellt mycket när det gällde livet i stort. Hon kände inte något speciellt när hon tänkte på sin semester, på sina relationer etc. Hon ville någonstans ha en familj men hon kände oftast inte så pass mycket för sina pojkvänner att hon ville fortsätta relationen. Lea studerade ekonomi och jobbade sedan hårt. Hon presterade väl och hon betedde sig korrekt mot andra. Hon såg alltid tll att andra var nöjda och funderade inte över vad hon kände själv. Hon kände sig dock sällan glad, arg eller ledsen. Hon kände tomhet både i nuet och när hon tänkte på framtiden.

Lea tyckte att enda gången hon kände något var när hon åt. Hon var lite överviktig men hon kände ingen energi eller lust att ta itu med detta. Det kändes som att det inte spelade så stor roll.

Fortsättning följer…

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.