Hoppa till innehåll

Vad leder till att du får desorganiserad anknytning?

Vad leder till att du får desorganiserad anknytning?

Läs en tidigare text om desorganiserad anknytning.

När du är liten är du beroende av din närmaste anknytnings person (oftast din mamma). Du vet instinktivt att du måste närma dig din mamma för att överleva, samtidigt känner du rädsla för att din mamma är skrämmande och oförutsägbar.

Pendlandet mellan att fundera på om du ska närma dig eller avlägsna dig är energikrävande och tar kraft som du under andra omständigheter skulle ägna åt att leka, utvecklas och skapa relationer till andra på ett sunt sätt. Med en förälder som är skrämmande och oförutsägbar går din kraft åt att överleva och tänka ut vilket beteende du tror passar bäst för den situation du just då befinner dig i.

En mamma som gör att du får desorganiserad anknytning kan skrämma dig med sin ilska eller själv bli skrämd av dina beteenden. Vidare kan hon håna dig, reta dig, försöka få dig att vara förälder åt henne, vara kylig och straffa dig med tystnad etc.

En röd tråd i den känsla du har under din uppväxt om du har desorganiserad anknytning, är rädsla. När du är vuxen har du sedan inga strategier för hur du ska knyta an i dina relationer utan du väljer beteenden på ett inkonsekvent sätt utan en röd tråd.

Den goda nyheten är dock att du kan jobba dig fri från desorganiserad anknytning. Det kräver att du är motiverad och att du har tålamod men det går.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.