Hoppa till innehåll

Vad menas med att tillämpa acceptans i olika problemsituationer?

Vad menas med att tillämpa acceptans i olika problemsituationer?

Förmåga till att acceptans är svårt men det kan vara värt för dig att lägga ner tid på att öva på det eftersom det är en mycket verksam livs strategi.

Acceptans innebär inte att du köper allt dåligt du känner att du blivit drabbad av och står ut. Det innebär att du sorterar i det du drabbats av och gör aktiva val i vad du väljer att acceptera och vad du väljer att lägga ner energi på för att förändra.Poängen är att i vissa situationer kan du slå huvudet i väggen gång på gång med den enda konsekvensen att du förlorar energi och att du känner dig ännu mer hjälplös.

Acceptans innebär med andra ord att du väljer att sluta slå huvudet i väggen och accepterar det du inte kan kontrollera. Det innebär inte att du tränger bort dina tankar och känslor utan tvärtom, du väljer att observera dina tankar och känslor utan att agera på dem.

Ett exempel på acceptans är att du t.ex. accepterar att du inte kan ändra på din narcissistiska mamma. Du slutar jaga den bekräftelse som du bara droppvis får och som får dig att pendla mellan hopp och förtvivlan och i och med det suger ut din energi. Du väljer istället att titta på om det finns något sunt som du kan få ut av relationen och vad det i så fall är. Det kan t.ex. vara så att hon tar bra hand om ditt barn och att du på det sättet får ut något positivt av henne. Fokusera i så fall relationen till att mer handla om de bitar som tillför dig något positivt och blockera samtal om sådant som leder till att du känner dig utsugen energimässigt.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoerapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.