Hoppa till innehåll

Vad menas med ”the abandoned child” inom schema terapi vid borderline problematik?

Vad menas med ”the abandoned child” inom schema terapi vid borderline problematik?

Om du har borderlinedrag eller känner någon som har det vet du säkert att en faktor består av att du pendlar kraftigt i humör. Du kan fort pendla mellan ångest, förtvivlan, tomhet, ilska etc. Humörsvängningarna är jobbiga både för dig och din omgivning.

Inom schema terapi har man ett sätt att behandla de olika känslotillstånden som jag tycker är väldigt bra.

Man sätter ett namn på de olika känslotillstånden vilket gör att du får bättre grepp om dem. Ett känslotillstånd kallas ”the abandoned child” eller ”det övergivna barnet”. I det här känslotillståndet är du mest känslomässigt medveten om dina scheman. Du är känslomässigt medveten om scheman som övergivenhet, att du blev illa behandlad som liten, att du inte fick dina känslomässiga behov tillgodosedda, du känner dig i underläge och dålig. (läs mer i Schema therapy av Jeffrey Young).

I tillståndet ”abandoned child” känner du dig sårbar och utsatt. Du känner dig hjälplös, ensam och fixerad vid att hitta någon som kan ta hand om dig.Du har en tendens att idealisera människor som du tror kan ta hand om dig och du går långt för att förhindra att bli övergiven.

Mer sunda personer kan ha ett ”vulnerable child” som är minst fyra år eller äldre medan du med bordeline problematik har ett ”ett sårbart barn” som är tre år eller yngre. Du har även ofta problem med känslomässigt bevara den du är trygg med eller tror att du är trygg med om personen inte är närvarande. I et här tillståndet är du på ett preverbalt stadium och uttrycker känslor med ditt beteende snarare än med ord. Du är egocentrisk och klarar inte av att ta hänsyn till vad andra tänker och känner.

I det här känslotillståndet behöver du hjälp att ta hand om dina behov samtidigt som du får gränser (tänk hur du skulle göra med en två-åring som behöver tröst och gränser).

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www,kbtemanell.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.