Hoppa till innehåll

Vad menas med ”the angry child” inom schema terapi vid borderlineproblematik

Vad menas med ”the angry child” inom schema terapi vid borderlineproblematik

Jag har tidigare beskrivit hur man inom schema terapi föreslår att du kan hantera ”the vulnerable child” eller ”det sårbara barnet” vid problem med borderline. Ett annat tillstånd du ofta upplever om du har borderline drag är vad man inom schema terapi kallar ”the angry child”. Det tillståndet handlar om att du blir arg för att dina känslomässiga behov inte blir tillgodosedda. The angry child mode är det tillstånd där en person med bordeline problem befinnes sig minst. (läs mer i Schema therapy av Jeffrey Young).

Om du har bordeline drag är det sannolikt att du har problem med att sätta gränser och att du inte uttrycker dina behov. Till slut kan en utlösande faktor (som inte behöver vara så stor) utlösa en storm av ilska. Ilskan tippar då ofta över och blir överdriven. Den kan leda till att du säger elaka saker och att du blir dominant, kontrollerande och kränkande mot andra. Du försöker tvinga dig till att få dina känslomässiga behov tillgodosedda och du kan verka manipulativ. Du kan ta för dig på ett sätt som kan få andra att backa från dig. Skillnaden mot narcissism är dock inte att du vill ha mer än vad andra får utan du vill bara få dina basala känslomässiga behov tillgodosedda (som du inte brukar uttrycka och därmed låta andra ta för sig för mycket av dig).

Det du behöver lära dig när det gäller the angry child mode är dels att träna dig på att uttrycka dina behov och sätta gränser i god tid men du behöver även träna dig på att uttrycka din ilska på ett annat sätt än att kränka andra så att i och med det ofta inte kan ha nära relationer.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.