Hoppa till innehåll

Vad menas med ”the detached protector mode” inom schema terapi vid borderline problematik?

Jag har tidigare skrivit om olika känslotillstånd inom schema terapi vid bordeline problematik; the abandoned child mode, the angry child mode och the punitive parent mode. Ett fjärde känslotillstånd kallas the detached protector mode och där befinner du dig ofta om du har bordeline problem. Känlotillstånder th är e detached protector mode går ut på att du stänger av dina känslomässiga behov och du beter dig undergivet för att undvika bestraffning eller skuldkänslor. När du är i detached protector mode är du oftast lätt att ha att göra med. Du gör allt du förväntas göra och du har kontroll över dina känslor.

Känslor du upplever när du är i detached protector mode  inkluderar, tomhet, tristess, du kanske hetsäter, dricker för mycket alkohol, tar droger, du har kroppsliga besvär eller du känner dig som  i en robot bubbla.

När du är i detached protector mode är du anpasslig och lätt att vara med. Du använder ofta det här känsloläget som en omedveten strategi för att slippa känna dig övergiven, ensam och hjälplös. Problemet är att du inte kan bli ”frisk” om du inte jobbar med att ta dig igenom de jobbiga känslorna och hitta sätt att hantera dem istället för att fly in i den kortsiktigt ångestdämpande detached proteckor mode.

Strategierna bsekrivna ovan visar hur du kan jobba med humösvängningar av bordeline karaktär. Jag tycker att de kan vara bra att kunna även om du inte uppfyller kriterier för borderline.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.