Hoppa till innehåll

Vad vidmakthåller din Body Dysmorphic Disorder (BDD)?

Vad vidmakthåller din Body Dysmorphic Disorder (BDD)?

Jag har tidigare pratat om att när vi mår dåligt pga. något tenderar vi att göra saker som kortsiktigt ger någon form av känslomässig lättnad men som på sikt leder till mer obehag. Känslan att vara intrasslad i en jobbiga situationer ger dessutom en känsla av hjälplöshet som på sikt kan leda till en depression.

När det gäller BDD finns är typiska beteenden som på lång sikt leder till ännu mer ångest följande:

– Du tittar dig själv i spegeln för att titta på t.ex. din näsa. Ju mer du tittar i spegeln, desto mer behov får du ofta att titta. Ofta vänder du dig för att titta från olika vinklar och ibland kanske du får för dig att det ser bättre ut om du håller huvudet på ett visst sätt eller om du undviker en viss belysning.

– Du sminkar dig ofta detaljerat för att dölja att t.ex. din hy enligt dig själv är dålig.

– Du försöker dölja en del av kroppen med kläder, te.x. med en halsduk.

– Du söker försäkringar av din familj om din fixering och du kan om och om igen ställa samma fråga.

– Du undviker fotografering för att du tycker att du ser ful ut.

– Om du är fixerad vid ditt hår (t.ex. att det är för burrigt, för glest, för livlöst, kan du hålla på och borsta och fixa med håret i flera timmar. När det gäller hår kan fixeringen vara lite olika för män jämfört med kvinnor.

– Du plastikopererar dig.

Typiska tankemönster som du har handlar om att du konstant självkritiserar och även om att du ältar förändringar du har gjort, te.x. genom att peta i huden och då får du ångest över att du själv har förstört något som aldrig kan bli som förut. En annan tankef’älla är att du hela tiden jämför dig med andra till din nackdel. Om du är fixerad vi din näsa, ser du ”perfekta” näsor så fort du tittar på andra.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.